Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ζητά «μορατόριουμ» έως τις εκλογές για τις συμβάσεις

Να υπάρξει ένα «μορατόριουμ» στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων μέχρι και τις εκλογές ζητά ο υπουργός Εργασίας Α. Ρουπακιώτης.

Ο υπουργός Εργασίας Α. Ρουπακιώτηs
Ο υπουργός Εργασίας Α. Ρουπακιώτηs

Να υπάρξει ένα «μορατόριουμ» στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων μέχρι και τις εκλογές ζητά ο υπουργός Εργασίας Α. Ρουπακιώτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έχει ξεκινήσει επαφές με εργοδοτικές οργανώσεις για το θέμα αυτό και αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρει πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει συνάντηση των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και συνδικάτα).
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να «παγώσει» ο νόμος για τη μετενέργεια, ο...
 πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος επεσήμανε: «Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει οιανδήποτε αρμοδιότητα για τη μεταβολή του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος. Συνεπώς, ό,τι ισχύει πρέπει και να εφαρμόζεται».
Συνέχισε επισημαίνοντας πως «είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα εάν στο πλαίσιο της κοινωνικής ειρήνης οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βρουν λύσεις οι οποίες δεν θα δυναμιτίζουν το κλίμα στην τόσο δύσκολη περίοδο που ζούμε. Κάνω έκκληση, λοιπόν, στους κοινωνικούς εταίρους να μπορέσουν να συνεννοηθούν διότι η κυβέρνηση αυτή αποκλειστικό σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές».
Σημειώνεται πως σε όσες συμβάσεις έληξαν πριν από ένα τρίμηνο μπήκε τέλος στη μετενέργεια στις 15 Μαΐου και διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας. Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το τελευταίο τρίμηνο:
  • Εχουν υπογραφεί 64.201 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις αποδοχών 22,9%.
  • Εχουν υπογραφεί 13.829 επιχειρησιακές συμβάσεις με περικοπές μισθών 21,35% κατά μέσον όρο.
ΠΗΓΗ  http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: