Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

«ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ…ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 


Το πράσινο φως άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πληρωμή των προμηθευτών του ΕΣΥ. Σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι οι δαπάνες για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων είναι, υπό προϋποθέσεις, νόμιμες. Πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορά στα έτη 2011 – 2012. 
Κατά τις πληροφορίες, η Ολομέλεια στη... σχετική συνεδρίασή της, υπό τον κ. Ι. Καραβοκύρη, αποφάσισε πως οι διατάξεις του νόμου 3984/2011 μπορεί να είναι συμβατές με το Σύνταγμα  και το κοινοτικό δίκαιο, αρκεί όμως οι δαπάνες για τις απευθείας αναθέσεις προμηθειών να μην υπερβαίνουν τα όρια του «παρατηρητηρίου τιμών».
Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με 22 από τα 35 μέλη της Ολομέλειας να κρίνουν ότι επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας και στον αποκλεισμό του ενδεχόμενου να τεθούν λόγω της έλλειψης των αναγκαίων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές Ακόμη, η Ολομέλεια έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται και από οικονομικής πλευράς καθώς βάσei της νομοθεσίας για να εγκριθεί η δαπάνη στην απευθείας ανάθεση θα πρέπει αυτή να κινείται εντός του πλαισίου του «παρατηρητηρίου τιμών».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τέταρτο τμήμα και το αντίστοιχο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κρίνει ότι ο νόμος αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο, στο μέτρο που νομιμοποιεί προμήθειες νοσοκομείων με απευθείας ανάθεση χωρίς να ερευνά αν χρειάζεται διαγωνισμός. 
Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος είχε αποστείλει δυο επιστολές προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ζητώντας άμεσα επίλυση των υποθέσεων προμήθειας υλικών για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μη θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. 
Βασιλική Κόκκαλη

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: