Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Ποιες παγίδες κρύβει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων


Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η ρύθμιση θα κινείται στη λογική της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, ενώ δεν θα ...καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές.

Από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων το κράτος αναμένεται να βάλει στα ταμεία περίπου 600-700 εκ. ευρώ μέσα στο 2011.

Όσοι σπεύσουν να μπουν στο καθεστώς της ρύθμισης, θα πληρώσουν προκειμένου να γλιτώσουν την κατεδάφιση, ενώ όσοι δεν πληρώσουν, προφανώς θα πληρώσουν «το μάρμαρο» με την κατεδάφιση των σπιτιών τους.

Το κόστος της τακτοποίησης θα είναι μειωμένο σε ποσοστό από 50% ως 80%, σε σχέση με το σημερινό.

Αν το αυθαίρετο είναι η κύρια κατοικία, αναμένεται το πρόστιμο να είναι μικρότερο.

Για τα υπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους, κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει ότι ίσχυσε και για τους ημιυπαίθριους, ενώ το μειωμένο αναμένεται να είναι το κόστος και για τα αυθαίρετα πριν το 2004.

Ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από την τιμή ζώνης περιοχής. Το 10% της τιμής ζώνης το πολλαπλασιάζετε επί τα τετραγωνικά του ακινήτου και το αποτέλεσμα είναι το κόστος.

Δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις που θα φτάνουν σε βάθος χρόνου τους 36 μήνες.

Στον υπολογισμό των χρημάτων που θα καταβάλλεται, θα πρέπει να υπολογιστεί επίσης και η αμοιβή του μηχανικού που θα βάλει την υπογραφή του κάτω από την άδεια.

Επίσης η νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, σημαίνει και απευθείας δήλωσή του στην εφορία, η οποία συνεπάγεται να μπει το χέρι στην τσέπη με την έλευση του εκκαθαριστικού.


Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/07/blog-post_8496.html#ixzz1RbXrxBEP

Δεν υπάρχουν σχόλια: