Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πιο εύκολα φαίνεται να προσβάλονται οι γυναίκες από το βακτήριο EHEC


Το βακτήριο που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 19 ανθρώπων στην Ευρώπη μπορεί να προέρχεται από κάποιο τρόφιμο που προτιμούν ιδιαίτερα οι γυναίκες, αφού αυτές προσβάλλονται πολύ περισσότερο από τους άνδρες, υποστήριξε...

μια επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Είναι πιθανόν κάτι που προτιμούν οι γυναίκες περισσότερο απ' όσο οι άνδρες", είπε η Άντρεα Έλις, του τμήματος Παρακολούθησης ασθενειών ζωικής και τροφικής προέλευσης του ΠΟΥ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 12 χώρες έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής κρούσματα μόλυνσης από το βακτήριο που προκαλεί αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα και, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, προβλήματα στα νεφρά που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Η πηγή του βακτηρίου και ο τρόπος μετάδοσής του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η Ρωσία και ο Λίβανος απαγόρευσαν την εισαγωγή λαχανικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Έλις τόνισε ωστόσο ότι "ο ΠΟΥ δεν συνιστά τη λήψη περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο", εξηγώντας ότι η μόλυνση από το βακτήριο μπορεί να γίνεται από τον έναν άνθρωπο στο άλλο.

"Η μετάδοση από τον έναν στον άλλο γίνεται όταν δεν τηρούνται επαρκώς οι κανόνες υγιεινής", επισήμανε, συνιστώντας στους ασθενείς να μην λαμβάνουν αντιδιαρροϊκά φάρμακα γιατί κάτι τέτοιο απλώς καθυστερεί την εξάλειψη της τοξίνης από τον οργανισμό τους.

Την ίδια επισήμανση για τον κίνδυνο που συνιστούν τα αντιδιαρροϊκά έκανε και ο Φρανσουά Ξαβιέ Βέιλ, υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς του E.coli στο Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Βέιλ πρόσθεσε ότι δεν συνιστάται η λήψη αντιβιοτικών επειδή όταν το βακτήριο καταστρέφεται από τα αντιβιοτικά απελευθερώνονται τοξίνες (της σιγκέλας), οι οποίες με τη σειρά τους καταστρέφουν τα αγγειακά κύτταρα, επιδεινώνοντας το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ).

Η θεραπεία των ασθενών, είπε, θα πρέπει να συνίσταται στην αναπλήρωση της ανεπάρκειας που προκαλεί η τοξίνη. "Θα κάνουμε μεταγγίσεις, αιμοκάθαρση. Στη χειρότερη περίπτωση, αλλάζουμε το πλάσμα", είπε. Οι πιο ελαφρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με λήψη πολλών υγρών ώστε ο οργανισμός να μην αφυδατωθεί.

Ο Βέιλ χαρακτήρισε την επιδημία στη Γερμανία "τη χειρότερη επιδημία του ΟΑΣ που έχει σημειωθεί ποτέ στον κόσμο" και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι να βρεθεί το τρόφιμο που ευθύνεται για τη μόλυνση. "Όσο δεν έχουμε βρει τα μολυσμένα τρόφιμα και δεν αποσύρουμε όλα, θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα", κατέληξε.


Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/06/ehec.html#ixzz1OK15CMB4

Δεν υπάρχουν σχόλια: